Foto van een vrouw die wordt gemasseerd bij Massagepraktijk Alt.

WELLNESS IS WELZIJN

In een periode waar de dagen kort zijn, het weer buiten guur is en we de behagelijkheid van binnen opzoeken, is het fijn vertoeven op de bank met een dekentje omgeslagen. Een wijntje erbij, een leuke film op Netflix of luisteren naar muziek. Even niets van de buitenwereld of de ratrace van alledag.

Want dat is wat we vaak zoeken. Rust. Het gevoel van warmte en geborgenheid.

Wellness. Wanneer je het woord op zou zoeken in het woordenboek Van Dale komen de volgende betekenissen naar voren:

  • Lichamelijk welbevinden
  • Activiteiten, voorzieningen en producten die kunnen bijdragen tot de verhoging van het lichamelijk welbevinden (bv. Sauna’s, stoombaden, schoonheidsbehandelingen)

Goed is om te lezen dat er prioriteit wordt gegeven aan de eerste betekenis. Lichamelijk welbevinden.

Je goed voelen. Gezond zijn. Het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.

Maar het is zoveel meer dan alleen lichamelijk welbevinden. Het is juist het mentale gedeelte dat ervoor zorgt dat je lichaam tot rust kan komen.

Maar eerlijk is eerlijk. Het is lastig om geestelijk ontspannen te blijven als je weet dat je nog de keuken moet opruimen, dat je die belangrijke werkpresentatie nog niet helemaal af hebt en je je druk maakt om de gezondheid van bijvoorbeeld jouw ouders of kinderen.

Het kan zorgen voor constante onrust in jouw hoofd. En zelfs als je gaat slapen, blijf je de zaken overdenken in “what if’s” en duurt de nacht korter dan je eigenlijk wilde.

Het tweede betekenis van wellness is wat het meest algemeen bekend is. Sauna’s, stoombaden, spa bezoeken etc. Het klinkt als duur. Wellness. Als pure luxe.

Ik bekijk wellness echter als welzijn. Je goed voelen.

Welzijn = Wel zijn.

En dat is niet duur als in luxe. Het is dat gevoel van je schoenen uitdoen en de sloffen aan. De lenzen uit en bril op.

En een massage is dan niet een luxe. Het is net dat beetje extra “wel zijn” voelen.

Om goed in je vel te zitten, is er naast een goede massage onder andere ook een goede mindset nodig.

We worden overspoeld met allerlei zaken die ons afleiden van wat on seen geluksgevoel kan geven. Of zelfs een klein geluksmomentje. En daar over schrijf en deel ik graag.