Foto van een vrouw die wordt gemasseerd bij Massagepraktijk Alt.

Wees je eigen inspirational listener

Ik nam een douche en toen ik klaar was, deed ik wat dagcrème op mijn gezicht terwijl ik in de spiegel keek. Iets vreemds gebeurde. Ik herkende de persoon niet die me aankeek. Het was niet dat ik er afgetakeld of afgeleefd uitzag of juist bijzonder goed… nee ik herkende mezelf gewoon niet.

Ik wist dat ik het was, maar ik zag er anders uit. Ik keek nogmaals en weer zag ik mijn spiegelbeeld zonder dat ik mijzelf herkende. Misschien zag ik in mijn spiegel wat anderen zien wanneer ze mij zien… terwijl ik mezelf niet herken.

Soms luister je naar motivational speakers, lees de feel good verhalen op het internet en je voelt hoe jouw hart wordt geraakt. Tranen vinden hun weg over je wangen. Je voelt dat er hoop is in de wereld en op dat moment voel je dat ook jij een verschil wilt maken; Je wilt dat warme gevoel niet kwijt raken.

Je maakt allerlei beloftes aan jezelf. IK ZAL EEN VERSCHIL MAKEN! IK ZAL MIJN DOEL BEREIKEN! MIJN TOEKOMST! IK ZAL EEN BETER PERSOON ZIJN!

En wanneer dat moment voorbij is, vergeet je op zijn minst het grootste gedeelte. Hoe jij je voelde terwijl jouw hart overstroomde, jouw hoofd vol met allerlei beloftes aan jezelf. Je vecht weer tegen je dagelijkse angsten, proberen al je rekeningen te betalen, je familie te voorzien van eten, drinken en allerlei andere zaken. Probeer je een beter leven op te bouwen, terwijl je de keuzes haat die je in het verleden hebt gemaakt.

Van: IK ZAL …. naar IK WOU… en in het volgende uur is het alsof er niets is veranderd.

Je bent weer terug in het moment waar je was voordat je luisterde naar een motivational speech of dat feel good verhaal las. En je vergeet wat blijkbaar zo’n impact op je had, dat het je zo vervulde van levend voelen dat er tranen stroomden, dat je hart zo hard klopte dat het leek alsof het uit je borstkas wilde springen.

Waarom blijven we zoeken naar iets om vast te grijpen. Al is het maar voor een paar minuten. Maar vooral… waarom laten we los wanneer we iets vinden dat ons zo goed laat voelen? En we gaan weer verder op zoek naar dat kortstondig moment van IK KAN HET! IK WIL HET!

Wat is de bedoeling van motivatie als je het niet vast kan houden?

Ik ben geen motivational speaker. Ik ben niet hier om jou te vertellen dat jij een verschil zult maken of jouw doelen zult bereiken of een beter mens zult zijn. Ik ben meer een inspirational listener en ik heb geen idee of dat bestaat maar het is de enige manier voor mij om het te omschrijven.

Als jij jezelf wilt verbeteren, je leven, jouw liefdesleven, jouw toekomst dan ben JIJ degene die dat moet doen. Die dat KAN doen. JIJ! Wat betekent dat de motivatie uit jezelf zal moeten komen. Je zult jouw eigen motivational speaker moeten worden. Eigenlijk heb ik een hekel aan motivational, want de suggereert dat je een motivatie moeten hebben om iets te doen.

JE WEET AL WAT JE WILT!

Je hebt meer uithoudingsvermogen nodig dan motivatie. Maak je eigen motivational speech op een dusdanige manier dat jij je eigen inspirational listener wordt. Want JIJ moet je zelf inspireren om tegenslagen te doorstaan die op je weg zullen komen. En die zullen er zeker komen.

Jouw eigen motivational speech is zeer persoonlijk want het enige doel is dat je terug kunt luisteren of lezen wanneer je het nodig hebt. Het bevat wat het is wat jij wilt, wat je wilt bereiken. Stop er stukjes in van quotes die jou raken. Of van mensen die jij als een rolmodel ziet.

Zet jezelf erin als het rolmodel die jij wilt zijn.

Maak de motivatie een inspiratie van jou naar jou zelf. Laat jouw eigen stem of gedachten jouw gids zijn. Jouw stem… jouw gedachten… Jouw gids.

Hoe vaak zijn we in ons leven niet teleurgesteld in anderen? Hoe vaak gaven we de schuld aan anderen of omstandigheden voor de dingen die ons overkwamen?

Maar vooral… hoe vaak namen we de gemakkelijke weg en gaven we onszelf de schuld? Ja de gemakkelijke weg. Want op deze manier hoef je geen confrontatie aan te gaan en is het gemakkelijk om de schuld bij jezelf te leggen met als reden dat je er toch niets aan kunt veranderen.

Herinner je die kleine stemmetjes? “Zie je wel… ik wist dat het niet zou werken.. Ik kan het niet doen want… ik heb geen tijd om iets te veranderen. Ik heb geen geld om iets te veranderen. Ik kan het niet doen want, ik moet mijn familie onderhouden… of anderen mensen zijn afhankelijk van mij. Het heeft geen zin, dus waarom zou ik het zelfs proberen?”

Het maakt helemaal niet uit wat de reden is waarom je motivatie of inspiratie nodig hebt om door te gaan. Waar het om gaat is dat JIJ het waard bent. JIJ doet ertoe.

Want terwijl jij vecht met jouw dagelijkse beslommeringen, om niet overspannen te worden of dat je niet kunt slapen omdat er allerlei “what ifs” door jouw hoofd gaan, denk aan één ding:

Er is iemand die JOU als als inspiratie bron ziet. We zijn allemaal een inspiratie voor iemand maar de meesten realiseren zich dat niet of weten het gewoon niet.

Ik? Vraag jij je misschien af… JA OOK JIJ!

Er is tussen iedereen een connectie. Ik weet het… je baas of werkgever zegt dat niet tegen jou op het werk. Of jouw collega’s. Je vrouw/vriendin man/vriend zeggen het waarschijnlijk niet tegen je als je thuis komt, hongerig als een paard.

Een connectie voelen is dan ver weg op dat moment. Waarom? Wie zei dat een connectie voelen er alleen is als je je gelukkig voelt?

Als je jezelf terugvindt in een situatie waarvan je weet dat je er niet in wilt zijn, probeer dan uit te vinden waarom je in de eerste plaats dat gevoel hebt van binnen. Waarom voel je dat je niet in die situatie wilt zijn? Waarom is je mindset zo?

We hebben allemaal de neiging om op een bepaalde manier te reageren op een bepaalde situatie of op een bepaald gedrag. Maar wat als we ZELF degene zijn die deze reactie triggert. Wat als het je eigen negatieve vibe is dat het de situatie maakt zoals het is. Denk eens na..

Stond jij open voor positiviteit of stond iemand op jouw ego vandaag en reageerde jij daarop alsof je door een slang werd gebeten en haalde je uit. En misschien nam je dat gevoel, die vibe mee die dag. Bouwde je diverse soorten gevoelens op zoals kwaadheid… minuut na minuut. En ergerde je je daarna groen en geel terwijl je op weg naar huis was. Misschien was je op weg naar het werk. Beet je op jouw tanden om je in te houden? Hoe zit het met alle scenario’s die je in jouw hoofd los liet? Heb je ze al in je hoofd gezet inclusief jouw eigen reacties? En hoe ging dat? Hoe voelde je je daardoor?

Zonder dat we het weten maken we cirkels in ons eigen hoofd. We proberen te ontsnappen van iets. We zoeken naar inspiratie of motivatie om ons aan vast te houden en dan….. laten we los. Weer terug naar waar we waren voordat we starten. Terug naar onze oude gewoontes. Wat we gewend zijn. Elke dag.

Sigaretten roken is slecht voor je. Leven met een vergiftigde mindset ook. Beiden zijn dodelijk in een hele langzame manier. Maar, in tegenstelling tot het roken van sigaretten, is het leven met een vergiftigde minset vaak niet zichtbaar.

En niet iedereen, die zichzelf terugvind in cirkels, ziet zichzelf als verdwaald. Ze zien het zoals het is. En maken er het beste van. Dit herhaalde gedrag is als een verslaving. Maar een verslaving die geaccepteerd is in onze maatschappij en wordt aangemoedigd in de “rat race”.

Maar wat als je jezelf terugvindt in cirkels, je realiseert dat je verdwaald bent en je wilt een uitweg. Wanneer realiseer je je dat de cirkels geen cirkels zijn. Dat de cirkels spiralen zijn. Spiralen van het leven. Hoe kun je dat doen? Hoe kun je jouw weg verleggen als je niet weet wat jouw doel is in het leven en hoe weet je aan welke kant van de spiraal je zit. De opgaande of de neerwaartse kant?

De spiralen zijn deel van het leven. Je kunt het leven niet veranderen maar je kunt wel de richting van je spiraal veranderen. Je hoeft niet de neerwaartse kant op of zelfs achteruit. Je kunt omhoog en vooruit.

Eerlijk gezegd hoef je niet te weten wat jouw doel in het leven is. Het enige wat ertoe doet is dat het doel jouw leven is.

Wanneer je op een plek bent en je voelt dat je vast zit, op welke manier dan ook, dan weet je dat je niet bij jouw doel bent. Het maakt dan niets uit welk nobel doel jij wilt doen. Het enige wat telt is dat jij uit de val moet waar jij je nu in bevindt. Jij, zonder het te weten, terwijl je denkt, ik ben te zwak om te veranderen, kan dat doen. Op elk moment van de tijd. Want tijd verandert niet. Jij verandert. Jij bent niet verplicht om in dezelfde mentale mindset te blijven.

Eenmaal uit die spiraal kun je verder en kan jouw zoektocht beginnen wat je werkelijk wilt. En misschien… heel misschien realiseer je dat je terug wilt. Maar dan weet je dat in ieder geval. Wat je ook doet, het is okay.

Er is een reden waarom we blijven zoeken naar motivation of inspiration. Je wilt je goed voelen. Dat vreemde moment van… ik zou bijna zeggen.. moment van geluk. En het is niet eens geluk wat je voelt. Het is meer dan dat. Het overspoelt je bijna met een gevoel van melancholie, want je herkent iets van heel lang geleden.

Toen jij dromen had. Toen je de wereld wilde veranderen. We geen ras, religie of geslacht zagen. We dachten dat wij een verschil zouden maken. En dat we honger, pijn en oorlog zouden stoppen. Dus we blijven zoeken. Zoeken om iets terug te vinden wat we lijken te hebben verloren in de diverse spiralen in ons leven. En we denken dat we het hebben hervonden in die inspirational speeches en feel good verhalen.. en we denken aan de “what ifs”.. en laten weer los.

Wat maakt jou gelukkig? Gewicht verliezen? Stoppen met roken? Minder stress? Gezondere levensstyle? Het lijken wel de nieuw jaar beloften. We hebben het allemaal wel geprobeerd op een of andere manier. En met de enkele uitzondering, vervallen we weer in onze oude gewoontes.

Laten we gewoon iets nieuws proberen.

Wees jouw eigen motivational speaker maar wees vooral je eigen inspirational listener. We hebben allemaal een telefoon, we kunnen allemaal een brief aan onszelf schrijven met daarin dingen die jij en alleen jij weet over jezelf. Je hoeft het niet te delen.

Dit is om te durven om open en eerlijk naar jezelf te zijn. Want geloof het of niet.. het is moeilijk om open naar jezelf te zijn, zonder een ander erin te betrekken of met een vinger te wijzen. Het is moeilijk om je te openen voor de pijn. Om je eigen gids te zijn.

Vind de kracht om te luisteren naar jezelf, die jou vertelt wat je moet horen.

Wees je eigen inspirational listener.. het moeilijkste en meest waardevolle wat je kunt doen.

Om goed in je vel te zitten, is er naast een goede massage onder andere ook een goede mindset nodig.

We worden overspoeld met allerlei zaken die ons afleiden van wat on seen geluksgevoel kan geven. Of zelfs een klein geluksmomentje. En daar over schrijf en deel ik graag.