Foto van een vrouw die wordt gemasseerd bij Massagepraktijk Alt.

Hand- en Voetmassage

We kennen allemaal het standaard riedeltje dat onze voeten ons hele leven dragen. In de winter weggestopt in dikke sokken en warme laarzen, af en toe eens naar de pedicure om eventueel eelt en nagelriemen te verzorgen en in de zomer een extra kleurtje op de tenen omdat ze dan zichtbaar zijn voor iedereen.

En dat standaard riedeltje klopt ook. Onze voeten zijn heel belangrijk. Ze houden ons letterlijk staande en verdienen de extra aandacht die er vaak bij inschiet.

Hoe vaak hoor je wel eens “oh, ik heb een voetmassage nodig” en hoe vaak hoor je dat iemand daadwerkelijk een voetmassage heeft gehad? Ik kan jou zeggen dat je die personen op één hand (cq voet) kunt tellen. Arme voeten, de hele dag voor jou in de weer maar met een onvervulde belofte afgescheept.

Minder vaak hoor je over onze handen. Ja, het insmeren met een crème tegen uitdroging en geen rouwrandjes langs of onder de nagels. Handen zijn jouw persoonlijke visitekaartjes. Het is het eerste fysieke contact met een andere persoon tijdens het handen geven bij kennismaking.

En we concluderen veel uit een eerste handdruk. Geeft iemand een slap handje dan wordt dat vaak meteen geassocieerd met de persoonlijkheid. Geeft iemand echter een veel te stevige handdruk, dan wordt dat als onprettig ervaren.

Net als in het leven is het geven van de juiste handdruk het zoeken naar balans.

Maar we doen veel meer dan het geven van handen. Het begint al bij het wakker worden. We strekken ons uit en rekken of ballen de handen in een vuist. We houden onze mobiele telefoon vast en scrollen en typen bijna de hele dag.

Waar we voorheen met één hand een pen vasthielden om iets te schrijven en vaak met de andere hand ons hoofd ondersteunde, verhogen we nu onze aanslagen op het toetsenbord van computer of laptop door beide handen te gebruiken.

We zijn nog steeds links- of rechtshandig maar daar is weinig van te merken in onze huidige samenleving. Want schrijven komt bijna niet meer voor. We spreken een boodschap in of we typen snel een berichtje.

Wat zijn de voordelen van een hand- en voetmassage?

Het krijgen van een hand- en voetmassage geeft de ontspanning die deze harde werkers van jouw lichaam verdienen.

En onbewust wordt door het masseren van diverse punten op handen en voeten het hele lijf meegenomen. Dit wordt reflexzone therapie genoemd. Een eeuwenoude behandelmethode die haar oorsprong vindt in het verre oosten. In China werd het vaak in combinatie met accupunctuur uitgevoerd.

De hand- en voetmassage kan een positieve uitwerking hebben op het doorstromen van (levens)energie; de zogenaamde “chi” of “Qi” in het Chinees.

Maar eerlijk is eerlijk… het krijgen van een hand- en voetmassage is gewoonlijk zeer ontspannend voor zowel lichaam en geest, waarbij de handen en voeten de welverdiende belofte vervuld zien gaan.

Om goed in je vel te zitten, is er naast een goede massage onder andere ook een goede mindset nodig.

We worden overspoeld met allerlei zaken die ons afleiden van wat on seen geluksgevoel kan geven. Of zelfs een klein geluksmomentje. En daar over schrijf en deel ik graag.